• Startdatum:
  • 5 september 2017
  • Cursusduur:
  • 1 dagdeel
  • Werkzaam als:
  • AIOS

Alle partijen die bij de patiëntenzorg betrokken zijn, doen dit vaak vanuit hun eigen blikveld, waardoor het totaaloverzicht op de patiënt ontbreekt. De medisch specialist moet de verbindende schakel worden tussen deze partijen en de zorg. Hier wordt de zorg voor de patiënt beter van. Om die essentiële schakel te zijn en te worden hebben specialisten allerlei verschillende leiderschapskwaliteiten nodig.
 
Elke medisch specialist in opleiding ontwikkelt zich in de vereiste competenties: de CanMEDS. Naast het medisch handelen zijn er diverse discipline overstijgende competenties, waarbij sinds 2015 expliciete aandacht voor medisch leiderschap wordt gevraagd.

Docent
Carina Hilders (gynaecoloog) is eind 2014 benoemd als bijzonder hoogleraar ‘medisch management en leiderschap' en is tevens directievoorzitter van de Reinier de Graaf Groep. Zij deelt haar kennis en expertise op dit gebied graag met de aios in OOR Leiden.

Opbouw cursus
In deze cursus zal op het brede palet van medisch leiderschap worden ingegaan: persoonlijk, klinisch en bestuurlijk leiderschap. Hierbij komen onder meer persoonlijke groei en effectiviteit, verantwoordelijkheid nemen en sturing geven, en bestuurlijke rollen aan de orde en dat in de context van zowel de zorgorganisatie als van het zorgstelsel.

Na bovenstaande theoretische verdieping zal de aios met concrete opdrachten aan de slag gaan. Hierover kan individueel of in deelgroepjes worden gespard in een tweede bijeenkomst na drie maanden (optioneel). Na zes maanden is de slotbijeenkomst (verplicht) waarin de deelnemende aios in kleinere groepen zullen rapporteren over hun ervaringen en leeropbrengsten op het gebied van medisch leiderschap.

Aantal deelnemers
Maximaal 50 deelnemers.

Doelgroep
AIOS die zich verder willen verdiepen in het thema medisch leiderschap.

  5 september 2017
15:15 Ontvangst en registratie
15:30 Medisch leiderschap vanuit het perspectief van Carina Hilders
17:30 Einde programma
  12 december 2017 (optioneel)
12:45 Ontvangst en registratie
13:00 Gelegenheid tot sparren/feedback met Carina Hilders, in groepjes of individueel
15:00 Einde programma
  13 maart 2018
13:15 Ontvangst en registratie
13:30 Terugkoppeling en afsluiting, presentaties in deelgroepen (indeling wordt t.z.t. bepaald)
17:30 Einde programma
  28 juni 2018
13.45 Ontvangst en registratie
14:00 - 16:00 Afronden projecten en ervaringen delen.
Reinier De Graaf Gasthuis
,

Prijs

Medewerker Leidse OOR ziekenhuizen : € 0,-.
Medewerker niet Leidse OOR : € 300,-.

Specifieke voorwaarden

Voor deelnemers werkzaam binnen de Leidse OOR is de cursus gratis op voorwaarde dat de gehele cursus wordt bijgewoond dan wel dat er tijdig wordt geannuleerd (zie algemene voorwaarden voor annuleringskosten). Annuleringsvoorwaarden gaan in 3 maanden voorafgaande aan de cursus