Publicatiedatum: 16-02-2022

Boerhaave Nascholing bestaat zeventig jaar en is daarmee de oudste postacademisch onderwijs geneeskunde (PAOG) van Nederland. In die tijd hebben ze zich - als onderdeel van het LUMC - gespecialiseerd in het organiseren van kwalitatief hoogstaand en geaccrediteerd medisch onderwijs.

Samen met twee medewerkers en een klant kijken we naar wat Boerhaave Nascholing zo bijzonder maakt. Het epicentrum van Boerhaave Nascholing ligt in het Poortgebouw-Noord. Wie daar nu langs de kantoorruimtes loopt, kan echter een speld horen vallen. Vanwege de coronamaatregelen werkt het personeel voornamelijk vanuit huis. “We hebben ‘onze verjaardag’ dus nog niet echt kunnen vieren”, vertelt managementassistent Lilian Zitter lachend via Microsoft Teams.

Dankzij jarenlange ervaring met het organiseren van nascholingen, cursussen en symposia weten de medewerkers van Boerhaave Nascholing precies wat ze moeten doen bij een nieuwe opdracht. “Het regelen of creëren van een (digitale) ruimte, het aanvragen van accreditatie, monitoring, werving, toetsing én evaluatie. Wij doen het allemaal”, vertelt Diana Hage, organisator nascholing. “Daarnaast adviseren we onze opdrachtgevers over accreditatie-eisen en onderwijsvormen. De opdrachtgever die de nascholing geeft, hoeft zich echt alleen maar op de inhoud te richten. Wij regelen de rest.”

Veranderingen in het onderwijslandschap
Diana (werkzaam sinds 1986) en Lilian (sinds 1992) lopen al een tijd mee in de wereld van medische nascholingen. “Vroeger organiseerden we echt grootschalige cursussen en congressen”, vertelt Diana. “Begin 2000 hadden we wel meer dan duizend aanmeldingen voor onze cursus Vorderingen en praktijk. Ongeveer een zesde van de Nederlandse huisartsenpopulatie kwam dan naar Leiden.”

De tijden zijn inmiddels veranderd. Door het toenemend aantal specialisaties op de arbeidsmarkt is de behoefte van deelnemers gewijzigd. Nascholingen zijn daardoor kleinschaliger, specialistischer en praktijkgerichter geworden. Ook is er meer vraag naar online- en ‘blended’ nascholingen. Ondanks deze verandering is de doelstelling bij het organiseren van een scholing altijd hetzelfde gebleven. “Naast het leveren van hoge kwaliteit , is onze kracht dat we opdrachtgevers altijd blijven ontzorgen. Wat de situatie ook is”, weet Diana.

Goed gevoel van de markt
Dr. Tony Poot is het daar mee eens. De afgelopen decennia heeft hij veel te maken gehad met Boerhaave Nascholing. Eerst als deelnemer, tegenwoordig ook als lid van de Boerhaave Commissie, voorzitter van de Stuurgroep Eerstelijnsgeneeskunde én coördinator van de kaderopleiding geïntegreerde eerstelijns Ouderengeneeskunde. “Van aanmelding tot nazorg, Boerhaave Nascholing regelt inderdaad alles. Door de combinatie van ervaring en hoge kwaliteit, heb ik echt het gevoel dat ik het organiserende deel uit handen kan geven. Dat is een erg prettige ervaring”, vertelt hij.

Boerhaave Nascholing heeft volgens Tony vooral een goed gevoel voor de markt. “Ze zijn goed op de hoogte van de behoeftes van de doelgroep(en), weten wat er speelt in de onderwijswereld en ze hebben nieuwe innovaties in het vizier. Door die combinatie weten ze welke nieuwe ideeën en innovaties succesvol toegepast kunnen worden in een scholing. Die adviezen zijn -vooral in deze digitale tijd- veel waard.”

De toekomst van medische nascholing
Het landschap van de medische nascholing staat volgens het lid van de Boerhaave Commissie nooit stil. “De afgelopen jaren is al het onderwijs in het LUMC vanwege corona noodgedwongen omgezet naar online. Ik verwacht dat we niet meer volledig terug gaan naar het oude. Dat heeft gevolgen voor de toekomst. Bij het aanbieden van een cursus mag het voor de deelnemer straks eigenlijk geen verschil maken of een cursus online, blended of fysiek wordt aangeboden. Daar ligt de komende jaren -ook voor Boerhaave Nascholing- vooral op het gebied van interactie een mooie uitdaging.”

“We hebben de afgelopen twee jaren een enorme transitie doorgemaakt. Twee derde van ons cursusaanbod hebben we weten te digitaliseren”, vertelt Lilian. Volgens haar heeft de digitalisering een direct effect op de werkzaamheden van Boerhaave Nascholing. “Voor een online cursus of nascholing gelden er strengere accreditatie-eisen dan voor een fysieke nascholingsactiviteit. Zo moeten wij kunnen aantonen dat deelnemers de gehele nascholing daadwerkelijk achter hun scherm zitten. Verder controleren wij of er voldoende interactie is -denk aan een chatfunctie en polling- en moet de kennisoverdracht getoetst worden. Om ervoor te zorgen dat onze opdrachtgevers en docenten optimaal voorbereid zijn, organiseren we desgewenst doorloopsessies. Eigenlijk zijn we drukker dan ooit met het ontzorgen van onze opdrachtgevers.”

Boerhaave Nascholing volgen
Boerhaave Nascholing organiseert jaarlijks meer dan 200 geaccrediteerde nascholingen georganiseerd voor uiteenlopende professies in de gezondheidszorg. 

Bekijk alle nascholingen per doelgroep op de website en meld u aan voor de nieuwsbrief van Boerhaave Nascholing via de homepagina van de website. Zo blijft u altijd op de hoogte van het actuele cursusaanbod. U kunt Boerhaave Nascholing ook op LinkedIn en Twitter volgen.